Psikoteknik
Karayolu Taşıma Yönetmeliği Madde 36-1-d uyarınca: “Ticari olarak yük/eşya ve yolcu taşımacılığı yapanlar ,Sürücülerin Bedeni ve Psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir raporu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları zorunludur” şeklindedir.
Yapılan kontrollerde Psikoteknik belgesi bulunmayan sürücü ile araç sahibine yüksek miktarlarda cezalar verilmektedir.
PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?
Çalışma psikolojisinin bir dalı olan psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Başka bir deyişle psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme-değerlendirme yöntemidir.
Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.
PSİKOTEKNİK DEĞELENDİRME RAPORU BULUNDURMAMA CEZASI;
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ MADDE 60 gereğince;
“Sürücülerin (Ticari olarak yük/eşya ve yolcu taşımacılığı yapanlar) Bedeni ve Psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir raporu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları zorunludur” şeklindedir.
Buna aykırı hareket edenlere yönetmeliğin 73. maddesi gereğince 5 ihtar ve para cezası verilmektedir. İhtarların toplamı 50 adede ulaştığında ve bu ihtarlar kaldırılmadığında firmanın yetki belgesi iptal edilir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği 73 Madde’de de şöyle belirtilmiştir.
b) İhtarlar:
Bu Yönetmeliğin;
17 nci maddesinin (d) bendinin (8) ve (9) uncu paragraflarına aykırı hareketle karayolu alt yapısına zarar veren ve bu nedenle trafik ve yol güvenliğini tehlikeye sokan taşımacılara her yapmış olduğu ihlalle ilgili olarak beş ihtar,
60 ıncı maddesine aykırı hareket eden yetki belgesi sahiplerine beş ihtar,
İhtarların veriliş tarihinden itibaren ilgilinin doksan gün içerisinde Bakanlığa yazılı başvuruda bulunarak, verilen ihtarların paraya çevrilebilmesi için her ihtar için 100 YTL. olmak üzere yetkili saymanlığa ödemede bulunduğunu bildirmesi ve bunu belgelemesi halinde ihtarlar kaldırılır. Bu doksan günlük süre içinde müracaat edilerek paraya çevrilmeyen ihtarlar kaldırılmaz.
Bu ücret, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükmü uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.
Yukarıdaki fıkraya göre kaldırılmayan ihtarların toplam sayısı 50 adede ulaşınca ilgilinin yetki belgesi iptal edilir.
Geçici Madde 7- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde, 9 uncu maddedebelirtilen tehlikeli maddelerin taşınması hakkındaki Yönetmelik Bakanlıkça Avrupa Birliği (AB) düzenlemeleri dikkate alınmak suretiyle hazırlanarak yürürlüğe konulur. Bakanlık gerektiğinde bu süreyi altı aylık dönemler halinde en fazla bir yıl uzatabilir.
Psikoteknik Muayene ve Değerlendirmeye Katılacak Sürücüler Neye Dikkat Etmelidir ?
Psikoteknik Muayene ve Değerlendirmeye Katılacak Sürücüler Neye Dikkat Etmelidir ?
1 –Bilgisayar kullanmasını bilmek gerekmemektedir.
2 –Aşırı Yorgun ve / veya Uykusuz olmayınız.
3 –Alkol , Keyif Verici Madde veya benzeri etki yapan ilaç kullanılmamış olunmalıdır.
4 –Yakın gözlüğü kullanıyorsanız yanınızda bulundurunuz.
Psikoteknik Değerlendirmede Sürücünün Hangi Özellikleri İncelenir ?
1 ) Zihinsel Yetenek ve Beceriler
a) Dikkat:
b) Anlama ve Değerlendirme (Muhakeme) Yeteneği:
c) Hız ve Mesafe Algılama:
d) Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme:
e ) Şekil Algılamada Görsel Süreklilik:
2 ) Psikomotor Yetenek ve Beceriler
a) Tepki Hızı:
b) Koordinasyon Düzeyi